Toegevoegde waarde van LEADER is groot

Recent heeft onderzoeksbureau Ecorys haar onderzoek naar de effecten en resultaten van 10 jaar LEADER in Zuid-Holland afgerond.  Dit onderzoek richtte zich op:

 1. efficiëntie van de uitvoering van het LEADER-programma
 2. effectiviteit van de uitvoering van het LEADER-programma en de LEADER-aanpak
 3. duurzaamheid en spin off effecten van de uitgevoerde projecten.

De belangrijkste conclusies die uit het evaluatie onderzoek naar voren komen:

 • Het Leader-programma wordt efficiënt uitgevoerd en de EU gelden hebben een flinke hefboomwerking m.b.t. publieke en private investeringen = multiplier-effect.
 • De rol van de Plaatselijke Groep wordt zeer gewaardeerd door zowel aanvragers als Provincie, omdat hiermee de kwaliteit van de aanvragen toeneemt. Ook worden hierdoor onnodige investeringen in projectaanvragen die niet passen voorkomen.
 • Verbeterpunt is de snelheid waarmee een beschikking wordt afgeven.
  Plaatselijke Groepen zouden meer inzicht moeten krijgen in de effecten van de gefinancierde projecten zodat geleerd kan worden van de successen en zaken die minder goed lopen.
 • De Leader-projecten zijn effectief in het genereren van tijdelijke en blijvende
  werkgelegenheid, het leveren van een bijdrage aan natuur en milieu, het
  genereren van duurzame netwerken en het mobiliseren van vrijwilligers.
 • Leader scoort relatief goed ten opzichte van POP As3. In termen van het activeren van mensen is Leader in vergelijking tot POP As3 zeer succesvol.
 • Een groot deel van de projecten is duurzaam van aard, evenals de ontstane partnerschappen en netwerken.
 • In het perspectief van het kleinschalige karakter van het programma kan de effectiviteit van het Leader-programma en de Leader aanpak dus succesvol worden genoemd.

Meer informatie: De complete beschrijving van het onderzoek en de resultaten & conclusies kunt u lezen in het Evaluatierapport.

Ook in andere provincies is er onderzoek gedaan naar de resultaten van LEADER en ook daar komt de kracht van LEADER duidelijk naar voren. Meer hierover kunt u lezen op de site van Netwerk Platteland of download hier het volledige factsheet.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.